miercuri, 6 octombrie 2010

How NOT to cook



Dau in fiecare zi (sau hai, nu chiar in fiecare zi) de bloguri despre gatit: cu retete..poze..care sa te invete cum sa gatesti si mai ales ceea ce gatesti sa fie bun. Am urmat multe sfaturi, am citit, m-am chinuit, am incercat si rezultatul a fost cam acelasi: o mancare fara gust, uneori arsa, prea acra, nesarata, afumata sau nefiarta suficient. Asa ca m-am gandit: oare nu ar fi mai ok sa existe si bloguri in care sa ti se spuna cum sa NU gatesti? Cel putin eu am la exemple care sa umple paginile unei intregi carti.
Asadar:

Cum sa nu faci...

Supa de salata

Supa de salata e o chestie simpla. Am invatat-o acum o saptamana. Reteta se gaseste cu siguranta pe net. Cum se poate strica? Simplu: o acresti cu otet si in loc de o masura bine definita, scapi sticla din mana si pica otet ..cat o fi. Rezultatul? O posirca cu gust de farmacie acra si aspect de laturi (laturi=mancare de porci pe la noi prin zona)

Supa de taitei

Sa strici o supa de taitei e simplu: ori nu fierbi ceapa suficient, ori...pui busuioc in loc de patrunjel. Satisfactie garantata!

Mamaliga

Si la mamaliga e simplu. Aici nu stiu niciodata cata faina sa pun..asa ca ma trezesc cel mai des ca mi se ingroasa brusc de nu mai pot sa misc lingura in ea. Rezultatul: apa cu faina de porumb..afumata :)

Gogosi cu branza

Astea nu stiam exact cum se fac. Aluatul a iesit..dar umplutura am facut-o cu branza proaspata de vaca (dinaia din care se face salata de obicei). Asa credeam eu ca trebuie. Rezultatul: gogsi bune dinafara dar fara gust inauntru si barnza dinauntru s-a facut sfaramicioasa si uscata.


Cartofi prajiti

Da, stiu ca pare simplu dar nu stiu cum sa fac sa-mi iasa toti la fel...fara sa fie vreunu crud sau..verde.


Orez

Chestia asta cu orezu e tare inselatoare. Cand pui orezul in apa e putin, zici ca nu-ti ajunge..ca dupa 5 minute sa nu-ti mai intre in oala. Dar acum m-am invatat: o cana de orez e suficienta.


Friptura la cuptor (de iepure sau de ce-o fi)

Nu stiu la asta cum se procedeaza, dar stiu rezultatul: carne uscata, miros de usturoi si prinsa de tava.

Salata de legume

Ingrediente: (incercam sa pun ce am gasit prin frigider): varza cruda, rosii, ardei, conopida fiarta, morcov si telina. Yacsss. Do not try this at home!


Peste prajit

Acasa la mine pestele se prajeste dat prin faina de porumb. Asa vroiam si eu. Doar ca mie faina de porumb mi se prajeste imediat si se intareste si pestele ramane crud (chair si la foc mic). A, si odata era pestele prea ud cred ca, fiindca faina s-a facut mamaliga si s-a prins de tigaie.



Astea sunt exemplele care imi vin in momentul asta in minte. Probabil ca mai sunt, dar nu imi amintesc chiar tot. Oricum nu de fiecare data cand pun piciorul in bucatarie iese chiar dezastru. Am la activ si chestii care ies foarte bune ca se mira si mama. De exemplu: ciorba de legume, paste, prajitura cu nuca, ratatouille, clatite umplute cu pui si ciuperci, clatite, salate in general...si mai sunt..cred.

Un comentariu:

Dorina spunea...

Am gustat din gogsi cu branza proaspata: IEACSSSSS si clatite cu pui: EXCELENTE :*